Inloggen bij de Semslanden

U kunt inloggen met de gegevens die u voor E-golf4u gebruikt.

Tips voor een goed wachtwoord

Tips voor een goed wachtwoord

Elk wachtwoord is tegenwoordig te kraken. Maar u hoeft het kwaadwillenden niet makkelijker te maken dan nodig is. Daarom geven we hier een paar tips.

Vermijd wat voor de hand ligt

Veel hackers proberen eerst de “luie” wachtwoorden die heel veel worden gebruikt: wachtwoord, 12345, de geboortedatum, de naam van de partner, een kind of de hond.

Daarna starten ze een programma dat een woordenboek raadpleegt. Bestaande woorden zijn daarom niet erg geschikt als wachtwoord.

Een goed wachtwoord is lang en onvoorspelbaar.

Gebruik geen wachtwoord maar een wachtzin

Er is een manier om een onvoorspelbare reeks tekens maken die u toch gemakkelijk kunt onthouden. Kies daarvoor een zin en neem vervolgens van elk woord de eerste letter.

Voorbeeld. We kiezen een zin die niet voor de hand ligt: “Vader had grote voeten maar kleine handen”. Dat levert de volgende letters op: Vhgvmkh.

Vervolgens vervangen we een paar letters door hoofdletters. Grote Voeten lijkt logisch. Dan krijgen we: VhGVmkh.

Tenslotte voegen we nog wat cijfers toe. Het geboortejaar van vader ligt voor de hand, dus tellen we er 7 bij op. Dat leidt tot: V63hGVmkh. Een prima wachtwoord, en nog gemakkelijk te onthouden ook.

Gebruik niet voor alle sites hetzelfde wachtwoord

Internet-criminelen hacken sites en stelen de wachtwoorden. Als u hetzelfde wachtwoord voor verschillende sites gebruikt, heeft de dief dus toegang tot al die andere accounts.

Het is daarom verstandig om uw wachtwoord voor elke site anders te maken. U kunt bijv. de naam van de site nemen en daarvan de tweede en derde letter aan uw wachtwoord toevoegen. Bij semslanden.nl wordt ons voorbeeld dan: V38hGVmkhem.

Als u het extra moeilijk wilt maken, kunt u natuurlijk ook een positie in het alfabet opschuiven. Dus niet “em” maar “fn”. U kunt ook een positie verschuiven op het toetsenbord. En u kunt de letters overal in uw wachtwoord verstoppen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Maak onderscheid tussen drie soorten sites

Niet alle wachtwoorden zijn even belangrijk. Als u zich abonneert op een kranten-site, zult u daar geen vertrouwelijke zaken opslaan. De meeste mensen gebruiken voor dergelijke sites een standaard-wachtwoord.

Het andere uiterste is uw bank. Uw wachtwoord daar is in feite de elektronische sleutel tot uw kluis. Die houdt u strikt geheim. U kiest er ook een aparte wachtzin voor die u verder nergens anders gebruikt. Hetzelfde geldt voor uw webmail (Hotmail, Gmail) en voor cloud-services waar u documenten opslaat (Dropbox, Google Drive). Uniek en geheim.

Voor de sites daartussen, zoals deze van De Semslanden,  adviseren we de methode die we hiervoor beschreven.

Terzijde: er bestaan ook “password managers” die onvoorspelbare wachtwoorden voor u genereren en onthouden. Een veel gebruikte is Keepass.