Peter vindt na zijn arbeidsongeschiktheid nieuwe energie op de golfbaan: ‘Ik wil vaker gaan golfen, daarom verhuizen we’
9 oktober 2024 Jørg van Caulil
Peter van der Kuip houdt niet van stilzitten. Wanneer hij in een rolstoel belandt en tegen zijn zin moet stoppen met werken, vindt hij nieuwe energie op de golfbaan. De 61-jarige Groninger gaat zelfs op zoek naar een woning dichter bij zijn club.
“Ik ben verzot op sport. Altijd al geweest. Als ik een sport zag, dacht ik: dat wil ik ook kunnen. Zo ben ik zonder les op een surfplank gaan staan. IJshockey, badminton, honkballen, tennis, ik vind het allemaal leuk om te doen. Als je een beetje ritmegevoel en timing hebt, kom je al een heel eind. Je moet gewoon beginnen. Later leer je de fijne kneepjes. Zo is het ook met golf gegaan.”
Eerst golfen en na afloop drinken we nog wat met elkaar. Daar verheug ik me op maandag al op
Ook in zijn werkzame leven ging Van der Kuip het liefst direct aan de slag. Hij leerde het vak in de praktijk en toerde jarenlang door de noordelijke provincies als reparateur van defecte wasmachines en drogers. Het was fysiek zwaar werk en hij maakt lange dagen. “Soms zat ik urenlang op mijn knieën. In die tijd was nauwelijks aandacht voor de risico’s. Als ijshockeyer liep ik ook verschillende blessures op. Je staat er niet bij stil of je lichaam dat eigenlijk allemaal wel aan kan. Je bent jong, vindt alles leuk en gaat gewoon door.”
Arbeidsongeschikt
Hij krijgt steeds meer lichamelijke klachten. “Ik belandde in een ziektemolen. Ik heb artrose. Er zit ruimte tussen mijn gewrichten, zowel in mijn knieën als mijn heupen. Ik heb ingezakte ruggenwervels. En ik heb botontkalking, waardoor ze me voorlopig geen nieuwe knieën en heupen willen geven. Ondanks al die ongemakken probeerde ik zoveel mogelijk te blijven doen, maar het werd steeds zwaarder en pijnlijker. Op een dag zei iemand tegen me: ‘Een rolstoel, is dat niks voor jou?’ Ben je wel goed bij je hoofd, was mijn eerste gedachte. Maar ik probeerde het een keer en merkte inderdaad hoe prettig en minder pijnlijk dat was. Ik kon me ook weer verplaatsen.”
Uiteindelijk wordt Van der Kuip volledig arbeidsongeschikt verklaard. “Ik werkte met veel plezier, genoot van het contact met mensen. Het voelde alsof dat allemaal van me afgepakt werd. Het duurde even voordat ik kon accepteren dat ik een andere invulling aan mijn leven moest geven. Als je dan weer leuke dingen wilt gaan doen, komt er van alles op je pad, zoals sporten die nog wel mogelijk waren voor mij. Ik maakte kennis met tennis, padel, kanoën en basketbal. Ik wilde het allemaal doen. ‘Dat is wel een beetje veel’, zei mijn ergotherapeut. ‘Zo heb je dat vroeger altijd gedaan. Daar heb je dus blijkbaar niet van geleerd.’”
Paramotion
Hij moet een keuze maken voor één en maximaal twee sporten. Het wordt rolstoeltennis. Vorig jaar maart is daar een nieuwe sportliefde bij gekomen. Hij ontdekt tijdens een sportmiddag in de revalidatiekliniek dat je met een beperking ook kunt golfen. “Als ik met pensioen ben ga ik golfen, heb ik altijd gezegd. Dat het wat eerder gebeurde dan verwacht, maakt het niet minder bijzonder. Ik had helemaal niet meer verwacht dat ik in mijn situatie de kans nog zou krijgen.”
Hij neemt die middag plaats in een paramotion, dat is een mobiele buggy voor golfers zonder loop- of stafunctie. Dankzij dit hulpmiddel en de adviezen van paragolfers van Golfclub de Semslanden, die daar een demonstratie gaven, raakt hij de ballen heel behoorlijk. “‘Wil je golfen?’, vroegen ze me. ‘Ik wil heel graag golfen’, antwoordde ik. Ze nodigden me uit voor een open dag bij hun club, die ook beschikt over een aantal paramotions.”
“Tijdens die open dag leerde ik allemaal nieuwe mensen kennen. De sfeer was gezellig en ongedwongen, waardoor ik me direct thuis voelde. Ik ga iedere week naar de inloop die de club heeft voor mensen met een beperking. Eerst golfen en na afloop drinken we nog wat met elkaar. Daar verheug ik me op maandag al op.”
Ik ben laatst op de grote baan geweest. Dat was zo’n geweldige ervaring
De Semslanden is een van de clubs waar golfers met een beperking terecht kunnen en waar een paragolfcommissie zich inzet voor de behoeften van deze doelgroep. Buddy’s begeleiden de golfers. De golfbaan beschikt onder andere over een invalidentoilet, een oprit naar het clubgebouw en rolstoelvriendelijke paden. De NGF streeft ernaar dat iedereen met een beperking zo dicht mogelijk bij huis kan golfen.
Nieuwe woonplaats
De liefde van Van der Kuip voor de golfsport en het verenigingsleven bij De Semslanden is het afgelopen anderhalf jaar alleen maar gegroeid. Het ultieme bewijs daarvan is het huis dat hij gekocht heeft. “We verhuizen in november van Groningen naar Gieten, omdat ik dichter bij de golfbaan wil wonen. Straks kan ik op mijn handbike naar de club. Ik wil vaker gaan golfen. Ik ben laatst op de grote baan geweest. Dat was zo’n geweldige ervaring. Volgend jaar wil ik een lidmaatschap nemen voor de grote baan.”
Hij wil ook meer voor de club gaan doen. “Ik las in een bericht dat er marshals nodig zijn, dat wil ik wel gaan doen. En ik wil andere vrijwilligerstaken op me nemen. Een accu repareren die kapot is of takken opruimen die op de baan liggen, en dan tussendoor even een kopje koffie drinken in het clubhuis. Dan heb ik mijn dag op een plezierige manier gevuld en slaap ik ’s avonds weer lekker.”
Mensen met een beperking laten genieten van golf? Het kan Marcella Neggers tot tranen toe ontroeren: ‘Ik vind dit zo gaaf!’
Deze tiener verloor in juni een arm en been door haaienaanval en is nu alweer aan het golfen: ‘Ongekende veerkracht en moed’